Jeg deler opp denne prosessrapporten i fire overskrifter hvor jeg kort skriver om bakgrunnen til denne bloggen og valgene jeg har tatt.


Oppgaven

Oppgaven med å opprette en blogg er lett å forstå hvorfor vi fikk. «Blogging» er en stor del av Internett, og det «blogges» om alt fra himmel til jord. Fagfolk, journalister, hobbysnekkere, samlere, fiskere, tenåringer, m.m. En «blogg» er sammensatt av «web» og «logg», det vil si loggføring/dagbok på nett. I denne blogg-oppgaven har vi studentene mulighet til å presentere våre arbeidskrav på en god og visuell måte, da dette vanligvis presenteres i en lysbildepresentasjon. Blogg-artiklene kommer i tillegg til lysbildesidene, men her kan studentene utdype mer, og få et innblikk i en annen form for presentasjon og redigering.


Systemvalg

Vi fikk selv velge hvilket bloggverktøy vi ønsket å bruke - og om denne skulle være offentlig eller privat. Jeg liker rett og slett ikke Blogger og WordPress. Jeg syns de produserer altfor mye unødvendig på sidene. Jeg kan bruke systemene, og mye kan tilpasses i bloggsystemene (ikke alt!), men jeg liker rett og slett ikke sidene de systemene genererer (rotete), hastighetene (tregt) og administrasjonen (ulogisk).

Jeg valgte rett og slett et helt og holdent egenutviklet system, som jeg har utviklet over en del år. Da denne blogg-oppgaven kom, fikk jeg en anledning til å videreføre det gamle systemet mitt til HTML5, samt muligheten til å friske opp kildekoden jeg skrev den gangen og tjenerprogramvaren. Koding kan også være kunst- og håndverk. Systemvalget mitt er altså et system jeg har programmert i PHP (ved hjelp av tekstbehandlingsprogrammet Emacs), med PostgreSQL som database, og httpd (Apache) som tjenerprogramvare på en PC med Fedora-Linux.

PHP-kode kan f.eks. se slik ut: (dette er en liten del av koden jeg har skrevet for behandling av bilder)

Grafisk utseende og tema

Mine meninger rundt dette er:

  • Utseendemessig skal nettsider være enkle, og rett på sak.
  • Det skal være én hovedmeny og denne skal være lokalisert på ett sted
  • Artikkelinformasjon i bunn av artikkelen
  • Nettsideinformasjon på bunn av siden og i «om/kontakt»-menyvalg i hovedmenyen
  • Nettsidene skal pyntes for estetikkens skyld, ikke for underholdningens skyld.
  • Estetiske virkemidler som skygge for å dele opp elementer/seksjoner.
  • Svart tekst på lys bakgrunn.

Dette er mine personlige meninger rundt dette. Ved å ta en rask runde på nettet, vil en fort se at det er mange meninger om hvordan nettsider skal se ut - og det er helt ok. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan nettsider skal være.

På bakgrunn av mine meninger har jeg altså falt på dette grafiske utseende på nettsiden. Det er teksten og bildene som er i fokus, ikke bakgrunnen og rammeverket. Toppbildet («header») var opprinnelig et bilde satt sammen i GIMP. Logoen som nå er en metallring, glasskule med en A, var en spikkefugl som jeg lagde i K&H502. Jeg hadde ikke bakgrunnsmønster på siden, bare heldekkende farge. Den ene oppgaven var å lage nytt bakgrunnsmønster, så da lagde jeg et mønster som imiterer «børstet stål» til bakgrunnen, og lagde et nytt toppbilde som sto i stil til den nye logoen og den nye bakgrunnen. Det nye toppbildet har et jernpreg over seg, og jeg skrev teksten «KUNST OG HÅNDVERK» med samme skrifttype som jeg bruker på nettsiden. Jeg bearbeidet toppbildet i GIMP, og lagde en effekt der det ser ut som at skriften er preget/banket inn i metallet. Skrifttypen er hentet fra Googles skriftarkiv og heter «Play».

Temaet for nettsiden er «nedtonet»-metall. Min mening er at metallarbeid er i aller høyeste grad kunst og håndverk. Jeg føler at det ofte blir fokusert på tegning, maling, søm og trearbeide i faget, men metallarbeid (støping, knivmaking, blikkenslag, hovslag, gjørtler, smykker, verktøymaking, legering, etc.) er i stor grad et håndverks- OG kunstfag.

Hensikten var ikke å lage skrikende metallplater og skruer, o.s.v., men at det skulle være et helhetlig rammeverk i et materiale. Tre- og metall hører ofte sammen, men tremønster passet ikke inn. Jeg prøvde noen få treslag, men det ble fort «for mye» til den stilen jeg har valgt (og liker).

Rammeverket, bokser, skygger, knapper har jeg stort sett skrevet i stilskjemaer (CSS). Med få unntak (som toppbilde, logo, bakgrunnsmønster og artikkelbilder) er dette altså kodet i stilskjemaene. Grunnen til dette valget er fordi det ikke alltid nødvendig med grafiske bildefiler, det går raskere å laste ned sidene, det blir penere(!), og en kan lett gjøre endringer på store deler av nettsiden ved å gjøre små endringer på stilskjemaene.Utfordringer

Jeg har hatt få utfordringer med denne bloggen. Det er alltids noe/mye som kan forbedres utseende- og programmeringsmessig. Funksjoner jeg ikke har tenkt på før har gjort at jeg har gjort omfattende programmeringsendringer som har tatt tid. Dette har jeg bare opplevd som en positiv utfordring. Jeg har mange funksjonelle ideer til systemet i bakgrunnen, men det får vente.